China heeft de waarde van de renminbi maandag laten dalen naar het laagste niveau sinds 2008. Voor 1 dollar moet nu 7,02 yuan worden betaald.

De People's Bank of China (PBOC), de Chinese centrale bank, wijt de daling aan handelsbelemmeringen en importtarieven op Chinese goederen zonder specifiek de VS te noemen.

De centrale bank benadrukt wel dat de wisselkoers stabiel op een gebalanceerd niveau zal blijven.

Een lagere renminbi betekent dat Chinese goederen in het buitenland relatief goedkoper worden. Kopers hebben dan bijvoorbeeld minder dollars nodig om eenzelfde hoeveelheid goederen af te nemen.

Minder pijn voor Chinese bedrijven

Zo doen de Amerikaanse importtarieven die de Amerikaanse president Donald Trump vorige week instelde ook iets minder pijn voor Chinese bedrijven.

De renminbi daalt al langer, maar eerder wilde de Chinese centrale bank de koers van de munt naar verluidt niet boven 7 yuan per dollar laten uitkomen.

Een te grote daling van de Chinese munt zou het vertrouwen in de economische stabiliteit van China ondermijnen.

Reactie Trump

Donald Trump noemde de daling van de renminbi valutamanipulatie. Hij haalt verder vooral uit naar zijn eigen centrale bank, de Federal Reserve.

Trump wil dat de centrale bank de rente verder verlaagt om de Amerikaanse economie aan te jagen. Vooralsnog lijkt de Fed hier niet op in te gaan.

Import agrarische producten

Chinese staatsmedia verklaarden maandag dat het Aziatische land zich gaat houden aan de belofte om meer agrarische producten uit de Verenigde Staten te kopen. Donald Trump had eerder getweet dat China zich niet aan afspraken hield.

Maar naar verluidt heeft China 130.000 ton sojabonen, 120.000 ton sorghum, 60.000 ton tarwe, 40.000 ton varken en 25.000 ton katoen geïmporteerd uit de VS tussen 19 juli en 2 augustus.