Aandelenmarkten wereldwijd stonden maandag flink lager nadat het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China verder escaleert.

De AEX-index staat rond 15.30 uur Nederlandse tijd op een verlies van 1,9 procent. De Duitse DAX-index en Britse FTSE 100 verloren respectievelijk 1,7 procent en 2 procent rond die tijd. Eerder stonden de Aziatische beurzen ook al in de min.

Ook in de Verenigde Staten gaan aandelenmarkten onderuit. De S&P 500 is de dag 2 procent lager begonnen. De Dow Jones-index en technologiebeurs Nasdaq starten respectievelijk 1.8 procent en 2,6 procent lager.

Vorige week maakte de Amerikaanse president Donald Trump onverwacht bekend extra importtarieven van 10 procent op 300 miljard dollar (270 miljard euro) aan Chinese goederen in te voeren. China en de Verenigde Staten waren juist net weer in overleg over een nieuw handelsakkoord.

Met de nieuwe heffingen worden alle Chinese goederen die de VS importeert extra belast. De huidige tarieven zouden al hun weerslag hebben op de Amerikaanse en Chinese economie. Beleggers vrezen naar verluidt dat het conflict verder uit de hand zal lopen en de wereldeconomie meer schade zal berokkenen.