De Europese beurzen zijn vrijdag met forse verliezen gesloten na dreigementen van de Amerikaanse president Donald Trump over nieuwe handelsbeperkingen op producenten uit China.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 3,2 procent in het rood op 554,32 punten. De MidKap zakte 2,2 procent tot 821,59 punten. Londen, Frankfurt en Parijs leverden tot 3,6 procent in.

Alle aandelenmarkten openden eerder op de dag ook al met rode cijfers. De AEX-index opende ruim 2 procent lager. De Duitse DAX-index en Britse FTSE 100 verloren respectievelijk 2 procent en 1,6 procent.

In heel Europa werden meerdere staalproducenten en chipbedrijven, die gevoelig zijn voor de handelsperikelen, enkele procenten minder waard. Mijnbouwer Antofagasta en chipleverancier AMS gingen beide meer dan 5 procent in de min.

De olieprijzen veerden op na de zware val op donderdag. Een vat Amerikaanse olie werd 2,5 procent duurder op 55,30 dollar. Brentolie steeg 2,6 procent in prijs tot 62,06 dollar per vat.

Trump voert nieuwe importheffingen op Chinese producten in

De Verenigde Staten gaan vanaf september extra importheffingen op Chinese producten invoeren. Dat maakte Trump donderdag bekend op Twitter.

Trump wil extra importtarieven van 10 procent gaan invoeren op 300 miljard dollar (ruim 270 miljard euro) aan Chinese goederen. Eerder werd al een tarief van 25 procent ingevoerd op 250 miljard dollar aan Chinese goederen. Met de aangekondigde importtarieven vallen alle Chinese producten die naar de VS worden geëxporteerd onder de heffingen van Trump.

De Amerikaanse president deed de stap maar enkele dagen nadat handelsgezanten van beide landen voor het eerst in drie maanden bij elkaar kwamen om over een mogelijk handelsakkoord te praten.

Felle strijd tussen VS en China gaat niet alleen over handel
240
Felle strijd tussen VS en China gaat niet alleen over handel