De seizoenkaartverkoop in de Eredivisie is voor komend seizoen zo goed als onveranderd gebleven ten opzichte van vorig jaar. Alleen Feyenoord, Vitesse en sc Heerenveen hebben de verkoop zien dalen, maar clubs als FC Utrecht, Heracles Almelo en Fortuna Sittard wisten juist meer seizoenskaarten te verkopen.

Dit blijkt uit een rondgang van NU.nl langs de Eredivisieclubs.

Vaak lopen de verkopen in de loop van het jaar nog iets op. Zo is er na de start van de competitie vaak nog een kleine piek in de verkopen.

Exclusief de gepromoveerde clubs RKC Waalwijk, Sparta Rotterdam en FC Twente zijn er 184.800 seizoenkaarten verkocht voor de eerste competitiewedstrijd van het komende seizoen. Vorig jaar stond de teller op 184.400.

Bij FC Utrecht steeg de verkoop van 8.671 naar 9.356, een stijging van 7,9 procent. Bij Fortuna Sittard steeg de verkoop met 7,8 procent naar 4.820.

RKC Waalwijk grootste stijger

Sc Heerenveen zag de verkoop het meeste dalen: met ruim 8 procent. Vorig seizoen verkocht de Friese club twaalfduizend seizoenkaarten, nu staat de teller op elfduizend.

Bij Feyenoord daalde de verkoop van 32.000 naar 31.000, een afname van ruim 3 procent. Vitesse heeft zo'n 9.500 seizoenkaarten verkocht. Enkele honderden minder dan vorig jaar

Grootste stijger is RKC Waalwijk. Dankzij de promotie naar de Eredivisie verdrievoudigde de verkoop van seizoenkaarten bijna, van elfhonderd vorig jaar naar 3.230 dit jaar.

Ook Sparta profiteert

Ook Sparta Rotterdam profiteerde van de promotie naar het hoogste niveau. De seizoenkaartverkoop steeg met ruim 40 procent van 5.229 kaarten naar 7.512 kaarten. FC Twente, ook gepromoveerd uit de Keuken Kampioen Divisie, zag de verkoop met 8 procent stijgen.

Bij Ajax zijn met 42.000 de meeste seizoenkaarten verkocht. Feyenoord staat op twee en PSV volgt met 28.000. FC Twente en sc Heerenveen staan op plek vier en vijf, gevolgd door PEC Zwolle met elfduizend verkochte seizoenkaarten.