UTRECHT - De verkoop van caravans neemt af. De Nederlandse Vereniging voor de Kampeer- en Caravan Industrie (KCI) maakte vrijdag bekend dat in de eerste zes maanden 13.413 nieuwe caravans zijn verkocht, tegen 15.906 in dezelfde periode vorig jaar.

Volgens KCI-directeur A. Koster spelen de hoge brandstofprijzen en de onzekerheid over de koopkracht ook zijn branche parten. Na jaren van gestage groei bereikte de verkoop in 2003 een record van meer dan 25.000 sleurhutten. In 2004 daalde dit tot 22.218 caravans.

De brancheorganisatie organiseert de jaarlijkse Kampeer & Caravan Jaarbeurs in Utrecht die dit jaar gepland is van 12 tot en met 17 oktober. Koster spreekt van een echte verkoopbeurs. "Zeker 50 tot 60 procent van de bezoekers heeft serieuze plannen om een caravan of kampeerauto te kopen."

De KCI-directeur hoopt dat de verkoopcijfers in de tweede helft van dit jaar nog iets aantrekken, onder meer dankzij het herstel van de economie. Hij wijst erop dat in augustus met 1285 caravans alweer ruim honderd meer zijn verkocht dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Beter overzicht

In totaal telt Nederland nu volgens Koster ongeveer 430.000 caravans. Sinds de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) per 1 september 2003 aanhangers is gaan registreren voor een apart kenteken, heeft de branche volgens de KCI-directeur een beter overzicht gekregen. Daarom wordt nu onderzocht of een recyclingsysteem haalbaar is voor afgedankte sleurhutten.

Koster: "Wij zoeken een manier om oude caravans op een meer milieuvriendelijk manier op te ruimen. Tot voor kort werden ze nog weleens gedumpt in een sloot of gebruikt als een soort schaftlokaal op een bedrijfsterrein en was de eigenaar van de caravan nooit te achterhalen. Nu moeten mensen ze ergens kunnen wegbrengen".