KLM en Schiphol hebben de Mededingingswet niet overtreden, zo oordeelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vrijdag. Ryanair deed een handhavingsverzoek omdat de luchthaven en de vliegmaatschappij afspraken zouden hebben gemaakt in het voordeel van KLM, maar dat verzoek is door de toezichthouder afgewezen.

Ryanair beschuldigde de twee ervan dat ze afspraken hadden gemaakt over de verdeling van vluchtcapaciteit op Schiphol, waardoor de concurrentiepositie van KLM werd versterkt.

Zo zou de vliegmaatschappij gunstige vertrek- en aankomsttijden krijgen, en zouden de luchthaven en de maatschappij overleg hebben gepleegd over de jaarlimiet van 500.000 vluchten. Volgens Ryanair zou het door dit overleg voor KLM wel mogelijk zijn door te groeien, terwijl andere maatschappijen beperkt worden.

ACM heeft na verkennend onderzoek geen aanwijzingen gevonden voor overtredingen. De toezichthouder wijst daarom het handhavingsverzoek van de budgetmaatschappij af.

Het is niet de eerste keer dat Ryanair Schiphol ervan beschuldigt KLM een voorkeursbehandeling te geven. En de budgetmaatschappij is niet de enige: ook TUI, easyJet en Corendon klaagden eerder al eens over de dominante positie van de Nederlandse vliegmaatschappij op Schiphol.