De Europese ministers van Financiën stemmen vrijdagochtend voor hun kandidaat om voorzitter te worden van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), bevestigt een woordvoerder van minister van Financiën Wopke Hoekstra donderdag. Onder die kandidaten is de Nederlandse oud-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.

Naast Dijsselbloem strijden het Bulgaarse hoofd van de Wereldbank, Kristalina Georgieva, de Finse centralebankpresident Olli Rehn, de Spaanse minister van Financiën, Nadia Calvino en de Portugese minister van Financiën en tevens hoofd van de Eurogroep Mario Centeno om de topfunctie bij het IMF. Mogelijk komt hier donderdagavond nog een zesde, Britse, kandidaat bij.

De Europese ministers van Financiën zullen telefonisch stemmen. Als een kandidaat een meerderheid achter zich weet te scharen, wordt hij of zij de kandidaat namens de Europese Unie. Traditioneel gaat de IMF-toppositie naar een Europeaan, terwijl de toppositie van de Wereldbank naar een Amerikaan gaat.

Niet iedere stem heeft vrijdag dezelfde waarde: een stem van Duitsland weegt bijvoorbeeld zwaarder dan de stem van Luxemburg. Mocht er vrijdag nog geen meerderheid zijn voor een kandidaat, volgt er een tweede stemronde. Wanneer die is, is niet bekend.

De nieuw te kiezen IMF-voorzitter vervangt de Franse Christine Lagarde. Zij volgt per 1 november Mario Draghi op als voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB).