Shell kreeg in het tweede kwartaal te maken met een flinke winstafname. Het olieconcern schreef 3 miljard dollar (ongeveer 2,7 miljard euro) bij. Dat is een halvering van de winst.

De Nederlands-Britse multinational verklaart de afname onder meer door de lagere olie- en gasprijzen dit jaar. De winsthalvering kwam voor veel analisten als een verrassing.

Met name de gastak van Shell boekte in het tweede kwartaal slechte resultaten. De gasinkomsten daalden 60 procent van 3,3 miljard dollar in het tweede kwartaal van 2018 naar 1,3 miljard dollar in dezelfde periode van dit jaar.

Dalende energieprijzen zorgen voor minder winst

Shell is de laatste Europese oliemaatschappij die zijn cijfers dit kwartaal bekendmaakt. Veel andere grote spelers op de olie- en gasmarkt kregen ook te maken met winstcijfers die lager uitvielen dan verwacht. De dalende energieprijzen lijken een belangrijke oorzaak.

De Nederlands-Britse onderneming richt zich meer op aardgas dan de meeste concurrenten. Het bedrijf is verantwoordelijk voor een kwart van het totaal verhandelde aardgas in de wereld.

Hoewel aardgas altijd een zeer lucratieve inkomstenbron was voor Shell, zorgde het internationale overschot de afgelopen tijd voor een fikse prijsdaling en daarmee ook afgenomen inkomsten.