De Autoriteit Consument & Markt (ACM) handelt willekeurig, omdat het niet alle verhuurmakelaars die illegaal bemiddelingskosten berekenen op dezelfde manier aanpakt. Dat heeft de voorzieningenrechter geoordeeld.

Een verhuurbemiddelaar stapte naar de rechter omdat de handelswijze van ACM de concurrentiepositie van makelaars in gevaar zou brengen. Andere makelaars in de regio die ook kosten aan de verhuurder berekenden, werden namelijk niet op dezelfde manier aangepakt.

De uitspraak betekent dat de beslissing van de ACM om verschillende makelaars lasten onder dwangsom op te leggen wordt geschorst, en dus voorlopig ongedaan wordt gemaakt. De makelaars die verhuurders bemiddelingskosten oplegden, moesten 5.000 euro per week betalen zolang zij niet aan de eisen voldeden.

Het opleggen van bemiddelingskosten aan huurders mag sinds 2015 niet meer. Toen bepaalde de Hoge Raad dat makelaars niet langer kosten mogen berekenen bij zowel de verhuurder als de huurder. De ACM concludeerde begin 2019 echter nog dat 70 procent van de huurbemiddelaars nog steeds kosten aan nieuwe huurders berekent.