De nettowinst van Air France-KLM daalde in het tweede kwartaal met 30 miljoen euro naar 80 miljoen euro, meldt de luchtvaartmaatschappij woensdag. In dezelfde periode een jaar eerder werd een nettowinst van 110 miljoen euro geboekt.

Het operationeel resultaat steeg naar 400 miljoen euro. Het aantal passagiers steeg met 5,1 procent naar 27 miljoen.

De brandstofkosten namen met 220 miljoen euro toe naar 1.404 miljoen euro. Het concern had onder meer last van een hoger gewaardeerde dollar ten opzichte van de euro.

Brandstof wordt afgerekend in dollar, waardoor die kosten automatisch stijgen voor Europese bedrijven als de euro ten opzichte van de dollar daalt.

Operationele marge

KLM zag het operationeel resultaat dalen met 70 miljoen euro naar 258 miljoen euro. De operationele marge daalde naar 8,9 procent. Air France boekte een operationeel resultaat van 143 miljoen euro en een operationele marge van 3,3 procent.

"Net als in het eerste kwartaal werd ook in het tweede kwartaal het KLM-resultaat gedrukt door een combinatie van hogere brandstofkosten, druk op inkomsten per eenheid, dalend vrachtvervoer en een stijging van operationele kosten", zegt KLM-topman Pieter Elbers.

Hij spreekt van een trendbreuk ten opzichte van de positieve resultaatsontwikkelingen in de laatste jaren. "Des te belangrijker om onze succesvolle koers van kosten besparen enerzijds en investeren anderzijds voort te zetten."