KOPENHAGEN - Een versoepeling van het stabiliteitspact, waarin de euro-landen elkaar beloven het begrotingstekort nooit boven de 3 procent te laten oplopen, is volgens de Duitse minister Eichel (financiën) uit den boze. Hij antwoordde zaterdag met een simpel 'nein' op de vraag of morrelen aan het pact bespreekbaar is.

Het stabiliteitspact schitterde door afwezigheid tijdens de informele vergadering van EU-ministers van Financiën vrijdag en zaterdag in Kopenhagen. Italië en Frankrijk hadden vooraf in interviews gezegd dat ze een soepeler pact willen; zo wil Rome dat investeringen in infrastructuur niet meetellen bij de schuld. Op de achtergrond speelt dat meerdere landen de afspraken over een sluitende begroting per 2004 niet dreigen te halen door de tegenvallende economie.

Niet officieel

Toch stond de kwestie officieel niet op de agenda. Ministers willen pas met elkaar discussieren als de officiële prognoses voor de begrotingstekorten over het lopende jaar binnen zijn, en dat is niet voor oktober.

Wel gaven ze na afloop van de zittingen schoten voor de boeg. Frankrijk heeft in juni nog beloofd om in 2004 de begroting in evenwicht te brengen, maar minister Mer vroeg zaterdag om een soepele benadering. "Men moet zich niet aan de letter van dit akkoord houden, maar aan de geest."

Eichel zei dat hij "er niet vanuit gaat dat Duitsland dit jaar de grens van 3 procent overschrijdt". Het Duitse tekort zal er vermoedelijk wel dicht in de buurt uitkomen.

Morrelen

De Nederlandse minister Hoogervorst zei dat morrelen aan het stabiliteitspact slecht is voor de geloofwaardigheid van de euro.

Hij heeft zijn collega's een exposé gegeven van de Nederlandse situatie, waar tegenvallende groei direct leidt tot bezuinigingen, zelfs al is de grens van 3 procent nog ver weg. Daarmee, zei de bewindsman, wil hij een signaal geven.

Begrip EC-lid

Opmerkelijk is dat een lid van de
Europese Commissie

Voorzitter Duisenberg van de
Europese Centrale Bank