HOOFDDORP - Post- en logistiek bedrijf TNT lijkt in een week tijd ineens minder solide dan voorheen. Na het plotselinge vertrek maandag van financieel-directeur Jan Haars kwam het bedrijf donderdagavond met een kort persbericht waaruit te herleiden valt dat forse belastingclaims dreigen wegens "onregelmatige handelingen" bij buitenlandse dochterbedrijven.

Vooral de zin dat de uitkomsten van het onderzoek een materieel effect kunnen hebben op de resultaten en de financiële positie van TNT joeg schrik aan. Op de beurs duikelde de koers in de ochtendhandel ruim 8,5 procent waarmee zo'n 864 miljoen euro aan marktwaarde verdampte.

Fraude

Voor de Rabobank is de mogelijke fraude reden om het beleggingsadvies voor het aandeel te verlagen, naar 'neutral' van 'outperform'. De bank zegt in een persbericht verrast te zijn over de omvang van de onregelmatigheden. Zakenbank Petercam heeft het aandeel in de wacht gezet.

Analist George Luijkx van onderzoeksbureau Iris vindt dat TNT snel met meer nieuws moet komen om de onrust op de financiële markt te temperen. Het bedrijf had vooruitlopend op een mogelijke naheffing van de Britse belastingdienst een voorziening getroffen van 59 miljoen euro. "Daarna bleef het wel erg lang stil tot het persbericht van gisteren", aldus Luijkx.

Neheffingen

Het bericht maakte in elk geval duidelijk dat er meer dochters bij betrokken zijn. "Wie en wat kan ik niet zeggen", aldus de woordvoerster. En voor mogelijke kostenramingen is het volgens haar nog veel te vroeg. Maar daar denkt De Telegraaf anders over. De krant meldt dat de naheffingen kunnen oplopen tot 400 miljoen euro.

Ook Petercam komt met cijfers en berekent het negatief resultaat op 200 miljoen euro. "Het bedrijf heeft al een last van 59 miljoen euro genomen. Als we ervan uitgaan dat de kosten het dubbele zijn, komen we uit op 120 miljoen euro. Daarbovenop dreigt een boete van 50 miljoen euro en extra boekhoudkosten van 30 miljoen euro." Volgens Petercam zou de koerscorrectie volgens deze berekening moeten neerkomen op een verlaging van 0,31 euro per aandeel.

Koers

"Dat de koers echter maar liefst 1,67 euro aan waarde verloor kan erop wijzen dat de financiële marktpartijen uitgaan van een effect van meer dan 700 miljoen euro. Dit lijkt ons overdreven. Maar omdat we harde feiten over de gevolgen missen, zetten we ons oordeel over het aandeel in de wacht", meldt Thijs Berkelder van Petercam.

De woordvoerster van TNT wil alleen kwijt dat er hoop is dat het onderzoek voor het eind van het jaar is afgerond. Dan zullen in elk geval meer details worden gegeven.

Het zogenoemde Audit Committee van TNT gaat namens de raad van commissarissen het onderzoek doen. Een onafhankelijk advocatenkantoor assisteert en oud-Shellman Karel Kooijman is aangesteld voor de coördinatie. Kooijman is een belastingdeskundige die na zijn pensionering tot 2003 parttime fiscaal raadsadviseur was bij het ministerie van Financiën.

Dochterondernemingen

De onderzoeken die nu worden gestart bij "enkele dochterondernemingen elders" vloeien volgens de woordvoerster voort uit eerdere problemen met de Britse belastingdienst. Uit intern onderzoek bleek dat een dochteronderneming niet alle benodigde informatie had verstrekt aan de belastingdienst en accountant PricewaterhouseCoopers. Hierdoor moest vorig jaar de definitieve goedkeuring over de jaarrekening van 2003 worden uitgesteld.

Volgens de woordvoerster heeft het vertrek, afgelopen maandag, van financieel-directeur Jan Haars niets met de kwestie van doen. Haars stapte op wegens verschil van mening over het te voeren beleid. De fiscale onregelmatigheden dateren uit de jaren negentig.

In die periode was de huidige topman van TNT, Peter Bakker, financieel directeur. Bakker volgde drie jaar geleden Ad Scheepbouwer als bestuursvoorzitter op, die toen naar KPN vertrok. Bakkers stoel in de raad van bestuur werd vervolgens door financieel specialist en wiskundige Haars bezet.