De index van het economisch sentiment in de eurozone is in juli licht gedaald, blijkt dinsdag uit cijfers van de Europese Commissie. De graadmeter daalde met 0,6 naar 102,7 punten. Met de daling staat de index nu op het laagste punt in drie jaar.

Met de daling ging het economisch sentiment in de eurozone in elf van de afgelopen twaalf maanden achteruit, alleen in mei was sprake van een lichte stijging.

Vooral in de industrie- en bouwsector was een daling van het vertrouwen te zien. Dit was in mindere mate het geval in de dienstensector en detailhandel, meldt de Commissie.

Het vertrouwen onder consumenten nam wel toe (0,6 punten). Volgens de Commissie zijn huishoudens positiever over hun huidige economische situatie en de algemene economische situatie.

Over de hele Europese Unie genomen daalde de index met 0,3 punten, iets minder dus dan die van de eurozone. Voornamelijk in het Verenigd Koninkrijk en Polen ging het vertrouwen in de economie onderuit. Daar zakte de index met 0,8 punten.

Matige groeicijfers ondersteunen gedachtegang van Draghi

Het gebrek aan vertrouwen in de Europese economie ging dinsdag gepaard met tegenvallende economische cijfers uit Zweden en Frankrijk. De Zweedse economie kromp onverwachts in het eerste kwartaal met 0,1 procent, terwijl economen uitgingen van een groei van 0,3 procent.

De Franse economie groeide met 0,2 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Ook dit cijfer was lager dan verwacht. Economen rekenden op een stijging van 0,3 procent.

De cijfers ondersteunen de beoordeling van ECB-voorzitter Mario Draghi. Hij zei vorige week dat als de groeivooruitzichten in de eurozone verslechteren en de inflatie achterblijft, de ECB zal klaarstaan om in te grijpen.