Boeren hebben de laatste twee jaar te maken gehad met droge weersomstandigheden, wat kan leiden tot mislukte oogsten, zo waarschuwde belangengroep ZLTO vorige week. Boeren zijn hier echter zelden tegen verzekerd, bevestigt LTO maandag aan NU.nl na berichtgeving van BNR Nieuwsradio.

Slechts 1.800 van de 18.000 agrariërs hebben een bredere weersverzekering tegen de droogte, blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Een schamele 10 procent, ondanks dat er een subsidie voor bestaat.

Door het lage aantal verzekerden blijft drie miljoen van de vijftien miljoen euro die de Rijksdienst heeft begroot voor subsidiëring ongebruikt, 20 procent van de begrote subsidie voor de weersverzekering.

In 2018 bleef ook een groot deel van de subsidie op de plank liggen. Toen verdeelde de Rijksdienst circa 12 miljoen euro (van de 13 miljoen) onder de 1.700 agrariërs die zich verzekerden.

'Weersverzekering nog erg duur'

Maar waarom zijn boeren zo slecht tegen de droogte verzekerd, als het steeds vaker droog is? Volgens Jaap van Wenum, LTO-voorzitter van de vakgroep Landbouw, zijn deze simpelweg te duur.

Dit komt onder meer door de verzekeringstaks van 21 procent die in Nederland geheven wordt, vertelt hij. Hierdoor kost het verzekeren van een hectare honderden euro's, met een hoog eigen risico. Daarbij investeren boeren ook vaker in andere maatregelen om droogteschade te voorkomen, zoals beregening.

Van Wenum verwacht dat het aantal boeren met een weersverzekering volgend jaar flink zal toenemen, omdat de verzekeringstaks dan wordt afgeschaft.