TIEL - Het Bureau Krediet Registratie (BKR) wil coulant omgaan met de schulden van leasebeleggers. Consumenten die hebben ingestemd met het schikkingsvoorstel van Wim Duisenberg, krijgen bijvoorbeeld geen aantekening in het BKR-register over hun beleggingsschuld.

Dat heeft het BKR vrijdag bekendgemaakt. Het bureau heeft lange tijd nagedacht over een oplossing voor de registratie van beleggers in aandelenlease. Veel beleggers met geleend geld hebben geklaagd dat zij in de problemen kwamen. Door de BKR-registratie kunnen zij moeilijk geld lenen of een nieuwe hypotheek afsluiten.

Het bureau in Tiel houdt een lijst bij van schulden die Nederlanders hebben. Dat overzicht moet helpen voorkomen dat consumenten zich te diep in de schulden steken. De speciale regeling die het BKR voor aandelenlease aankondigt, heeft gevolgen voor de registratie van vele tienduizenden consumenten die beleggen via de bank Dexia.

Een belangrijke groep beleggers in aandelenlease zal minder problemen hebben om geld te lenen, omdat zij akkoord zijn gegaan met het voorstel van Duisenberg. Consumenten die zich erop beroepen dat hun leasecontract ongeldig is omdat de partner niet heeft meegetekend, worden volledig uit het BKR-register geschrapt.