De Europese Centrale Bank heeft de weg vrijgemaakt voor nieuwe maatregelen om de Europese economie te stimuleren. Bij de volgende vergadering van het monetair comité in september zou de centrale bank de maatregelen al kunnen invoeren.

In het donderdag verspreide rentebesluit houdt de ECB alle rentetarieven op hetzelfde niveau, maar in de begeleidende tekst zijn enkele veranderingen aangebracht.

Zo geeft de bank nu aan dat de al lage renteniveaus nog lager kunnen. Ook benadrukt de ECB dat er meer stimuleringsmaatregelen nodig zijn, omdat de inflatieverwachting niet aan de doelstelling voldoet.

Zo noemt de bank onder meer een nieuw opkoopprogramma als mogelijkheid. Tussen 2016 en eind 2018 heeft de ECB voor honderden miljarden euro's aan vooral Europese staatsobligaties opgekocht om investeerders te stimuleren geld te investeren in andere delen van de economie.

Meer overheidsstimulering nodig bij verslechtering

Als de vooruitzichten voor de Europese economie verder verslechteren zullen ook overheden hun economieën stimuleren, zegt centralebankpresident Mario Draghi in een toelichting.

Hij verwijst daarmee onder meer naar Duitsland. De laatste maanden kwakkelt ook de economie van de eurozone. Vooral de Duitse economie lijkt in de gevarenzone te zitten met een recessie in de Duitse industrie. Tegelijk boekt de Duitse overheid nog steeds een flink overschot op de begroting.

De ECB kampt met een hardnekkig lage inflatie in de eurozone. De centrale bank heeft als doelstelling de inflatie naar iets onder 2 procent te krijgen, maar de laatste jaren blijkt dit doel buiten het bereik van de ECB te liggen.