De Chinese tegenhanger van de Amerikaanse Nasdaq-index, de Star Market, is maandag met een koersexplosie geopend. Gemiddeld genomen stegen de Star Market-aandelen met 140 procent.

Star Market richt zich, net als de Nasdaq, op techaandelen. Het initiatief werd een klein jaar geleden aangekondigd door de Chinese president Xi Jinping.

Bij de technologiegraadmeter zijn 25 bedrijven aangesloten, maar geen enkele bekende naam. Bekende Chinese bedrijven als retailer Alibaba en techbedrijf Tencent staan respectievelijk genoteerd op Wall Street en de beurs van Hongkong.

Maandag was Anji Microelectronics Technology een hoogvlieger: op het hoogste punt steeg het aandeel met 520 procent. Door de sterke stijging zijn er op papier meerdere miljardairs ontstaan, schrijft CNN. Onder anderen de eigenaren van Suzhou HYC Technology en Zhejiang Hangke Technology zouden door de koersexplosie miljardair zijn geworden.

"De prijsstijgingen zijn gekker dan we hadden verwacht", zegt Stephen Huang, vicepresident van de Chinese investeringsmaatschappij Shangai See Trush Investment Management. "Het zijn goede bedrijven, maar ze worden te hoog gewaardeerd. Aandelen in deze bedrijven kopen slaat nergens op."