Microsoft heeft zijn gebroken boekjaar afgesloten met een recordkwartaal: een omzet van 33,7 miljard dollar (30 miljard euro) en een nettowinst van 13,2 miljard dollar (11,7 miljard euro). De goede resultaten zorgen ook voor succes op de beurs. In de nabeurshandel staat Microsoft op ruim 140 dollar. Ook dat is een nieuw record.

Microsoft heeft het topkwartaal vooral te danken aan de groeiende cloudtak.

De omzet van clouddienst Azure steeg met 64 procent in het vierde kwartaal, dat eindigde op 30 juni. In het derde en tweede kwartaal groeide die dienst nog met respectievelijk 89 en 73 procent.

De 'intelligent cloud'-tak, waartoe Azure behoort, zag de omzet stijgen tot 11,4 miljard dollar, waar analisten uitgingen van 11 miljard dollar. Microsoft ging zelf uit van een omzet tussen de 10,3 en 10,5 miljard dollar.

De pc-divisie van Microsoft, waar onder meer Windows onder valt, deed het met een omzet van 11,3 miljard dollar ook goed. Vorig jaar lag die omzet nog op 9,6 miljard. De groei komt onder meer door gebruikers die upgraden van Windows 7 naar Windows 10. Eerstgenoemde versie wordt volgend jaar niet meer ondersteund door het bedrijf.