Chipmachinemaker ASML heeft de omzet in het tweede kwartaal met 15 procent zien stijgen naar 2,6 miljard euro. Onder de streep bleef een nettoresultaat van 476 miljoen euro over, een toename van 34 procent ten opzichte van het eerste kwartaal, meldt ASML woensdag.

Topman Peter Wennink zegt in een toelichting dat de omzet binnen de verwachtingen paste, maar dat de brutomarge hoger dan verwacht was. Dat zou te danken zijn aan de verbeterde productie van de EUV-machines.

Voor het derde kwartaal denkt ASML een omzet van 3 miljard euro te boeken, met een brutowinstmarge van 43 tot 44 procent.

ASML is een van de belangrijkste leveranciers van chipmachines ter wereld. Eerder dit jaar kwam het bedrijf in het nieuws nadat twee oud-medewerkers uit China met gestolen bedrijfsgeheimen probeerden te concurreren met ASML.

Een Amerikaanse rechtbank oordeelde in mei dat ASML een bedrag van 845 miljoen dollar (757 miljoen euro) tegoed had van die nieuwe concurrent, maar dat bedrijf ging in de tussentijd failliet en kon dat niet betalen. Daarom werd in een schikking overeengekomen dat een groot gedeelde van het intellectueel eigendom overging naar ASML.