Het Verenigd Koninkrijk gaat op korte termijn stoppen met de import van grotere eiken vanuit Nederland en andere EU-landen, omdat het de eikenprocessierups niet wil binnenhalen. Dat meldt de NVWA dinsdag. Het is nog niet bekend wanneer de importstop precies van start gaat.

Op dit moment komt de rups, die in meerdere landen voor enorme overlast zorgt, nog weinig voor in het VK. De afgelopen weken zouden er echter op eiken die recent uit Nederland geïmporteerd waren meerdere vondsten van het beestje zijn gedaan. Daarom scherpt het land de eisen aan.

De besmette bomen kwamen van zeker zeven verschillende Nederlandse bedrijven, meldt de NVWA. De vondsten werden vooral op laanbomen gedaan, die groter zijn. Daarom mogen de kleinere bomen in elk geval eerst nog wel geïmporteerd worden.

Het verbod geldt daarmee voor alle Quercus-bomen die een omtrek van meer dan 8 centimeter hebben en hoger zijn dan 1,2 meter, behalve de zogeheten Q. suber.

'Wees ook terughoudend met kleine eiken'

De NVWA roept kwekers en handelaren op om per direct "zeer terughoudend te zijn met export" van de betreffende bomen naar het VK en Ierland. Ook met kleinere bomen zou men voorzichtiger moeten omspringen.

"De plaagdruk is dit jaar veel groter dan voorheen en de kans op besmetting van plantmateriaal daarmee eveneens", aldus de autoriteit.

Als er op dit moment bij inspectie door de Britten een eikenprocessierups wordt gevonden, worden alle bomen uit dezelfde partij vernietigd.