De Europese Unie verwacht dat de wereldhandelsorganisatie WTO akkoord zal gaan met Amerikaanse handelstarieven op Europese producten, schrijft persbureau Bloomberg.

De importtarieven zouden zijn gericht op een totaalpakket van Europese producten met een waarde van tussen de 4,4 miljard en 6,2 miljard euro. Onder meer vliegtuigonderdelen en helikopters zouden hieronder vallen.

De importtarieven die de VS wil gaan invoeren, zijn een reactie op de Europese financiële steun voor Airbus, de Europese concurrent van Boeing. Die steun zou volgens de Amerikanen herhaaldelijk negatieve gevolgen hebben gehad voor de Verenigde Staten. Het Amerikaanse ministerie van Handel schreef vorig jaar dat de steun voor Airbus de VS 9,8 miljard euro heeft gekost.

De VS en de EU beschuldigen elkaar er al jaren van illegale subsidies te verstrekken aan respectievelijk Boeing en Airbus, de twee grootste vliegtuigbouwers ter wereld.

In april maakte de EU al een lijst openbaar met daarop Amerikaanse producten waar mogelijk importheffingen op worden ingevoerd. De lijst van de Commissie bevatte onder meer producten als vis, tabaksproducten, helikopters, tractoren en gameconsoles. De totale waarde hiervan kwam uit op zo'n 17,7 miljard euro.