Nederlandse banken en verzekeraars hebben sinds 2010 ongeveer 7,9 miljard euro aan financiering verstrekt aan grote schaliegas- en plasticbedrijven, blijkt uit onderzoek van de Eerlijke Bank- en Verzekeringswijzer. ING was met 3,5 miljard euro de grootste Nederlandse financier.

De Rabobank financiert één plasticbedrijf, maar geen schaliegasbedrijven. Triodos, de Volksbank en NIBC hebben geen geld beschikbaar gesteld voor grote plastic- en schaliegasbedrijven.

Nederlandse banken en verzekeraars belegden in totaal voor zo'n 7,9 miljard euro in deze bedrijven. Verzekeraars Aegon en Allianz zijn de grootste beleggers. In totaal staken de verzekeraars een kleine 3,2 miljard euro in de schaliegas- en plasticbedrijven.

ING laat in een reactie aan de NOS weten dat de bank er bewust voor gekozen heeft om te investeren in bedrijven die actief zijn in de gaswinning. "De ING financiert geen kolencentrales meer. Gasopwekking speelt een belangrijke rol in de energietransitie, omdat het de Verenigde Staten bijvoorbeeld in staat stelt om kolencentrales te sluiten." Gascentrales zijn relatief milieuvriendelijker dan kolencentrales.

In 2017 produceerde de wereld bijna 350 miljoen ton plastic. Als de productie in het huidige tempo blijft groeien, nemen plastics in 2050 tot 15 procent van de CO2-uitstoot die binnen de klimaatgrenzen past in beslag. Ook zal de zee dan naar verwachting meer plastic dan vis bevatten.