De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft beloofd de rente van de Turkse centrale bank te verlagen nadat hij de vorige president van de centrale bank afzette. Voor het einde van het jaar moet de inflatie ook flink worden verlaagd, aldus Erdogan tegen tv-zender Haberturk.

Volgens de laatste cijfers ligt het prijsniveau in Turkije 15 procent hoger dan vorig jaar. Erdogan wil dit binnen enkele maanden verlagen naar tussen de 0 en 10 procent.

Erdogan ontsloeg enkele weken terug de vorige centralebankpresident, Murat Cetinkaya, en verving hem met de vicepresident van de centrale bank, Murat Uysal. Volgens Erdogan weigerde Cetinkaya orders op te volgen en functioneerde de centrale bank niet goed.

Cetinkaya hield de rente van de centrale bank op 24 procent sinds september vorig jaar in een poging de hoge inflatie in het land te dempen.

Lage rente, lage inflatie

Maar Erdogan wil juist dat de rente laag blijft om de economische groei aan te jagen. Hij denkt ook dat een lage rente van de centrale bank uiteindelijk zal leiden tot een lage inflatie.

Centrale banken gebruiken een lage rente juist om de economie en daarmee ook de inflatie aan te jagen. Zo probeert de Europese Centrale Bank al enkele jaren met een historisch lage rente de economie te stimuleren.

Nieuwe centralebankpresident staat open voor renteverlaging

Uysal zei maandag tegen staatsmedium Anadolu open te staan voor een verlaging van het belangrijkste rentetarief.

In zijn eerste interview als hoofd van de Turkse centrale bank vertelde Uysal dat hij het bestrijden van inflatie belangrijk vindt, maar dat de recente verbetering van de inflatiecijfers "ruimte had gecreëerd voor een renteverlaging". De centrale bank komt op 25 juli bijeen om zich te buigen over een nieuw rentebesluit.