NEW YORK - De vorig jaar teruggetreden topman van General Electric (GE), Jack Welch, blijkt een uitstekende pensioenregeling van het bedrijf te hebben. Bij de behandeling van de echtscheiding van Welch is gebleken dat de oud-topman geniet van bijzondere, dure voorrechten die GE voor hem betaalt.

Zo mag Welch gebruik blijven maken van GE's zakenjet, een voordeeltje dat op 3,7 miljoen dollar per jaar wordt geschat. GE voorziet Welch tevens van een appartement dat grenst aan Central Park in New York. Dat kost naar schatting alleen aan huur al 80.000 dollar per maand. Ook is de inrichting en de apparatuur door GE geregeld en betaalt het bedrijf tevens de doorsnee boodschappen.

Naast het vliegtuig van de zaak kan Welch als hij op reis is, de kosten voor het gebruik van limousines declareren, net als het lidmaatschap van de diverse clubs waar hij lid van is. Zo kost het lidmaatschap van de exclusieve Augusta National, thuisbasis van het US Master's golftoernooi, Welch niets.

32 miljoen dollar

Naast de extraatjes die Welch nu nog geniet, onthullen de documenten, opgesteld door de advocaat van de ex-vrouw van Welch, dat hij ook tijdens zijn actieve carrière een uitstekend pakket secundaire arbeidsvoorwaarden genoot. Van de in totaal 32 miljoen dollar die het echtpaar in 13 jaar huwelijk uitgaf aan huizen en meubels kwam bijna een kwart uit de kas van GE.

Beloning van topmensen is een heet hangijzer onder beleggers. Eerder dit jaar moest Tyco-topman Dennis Kozlowski het veld ruimen omdat hij meer dan honderd miljoen dollar van het bedrijf in luxe zaken als kunst en appartementen had gestoken.

De vrouw van Welch ontvangt 35.000 dollar per maand van haar ex-man. Ze accepteert het bedrag onder protest. Het is te weinig om het leven dat ze tijdens haar huwelijk leidde van voort te zetten, zo staat te lezen in de documenten waar de New York Times de hand op had weten te leggen.