Biergigant AB InBev, het moederconcern van onder meer Jupiler, Leffe en Corona, heeft de Aziatische beursgang van de Budweiser-tak afgeblazen. Met een verwachte opbrengst van bijna 10 miljard dollar (8,86 miljard euro) had het de grootste beursgang van 2019 moeten zijn.

De beursgang van 1,63 miljard aandelen had eigenlijk op 19 juli moeten plaatsvinden. Volgens AB InBev was de beslissing te wijten aan "meerdere factoren, waaronder de heersende situatie op de markt". De beurs van Hongkong sloot echter juist op een van de hoogste punten in tijden.

De uitgifteprijs van tussen de 40 en 47 Hongkongse dollar (4,53 en 5,32 euro) per aandeel stuitte bij de aankondiging al op scepsis. Grote Amerikaanse investeerders zouden onder de ondergrens van 40 Hongkong dollar per aandeel hebben geboden, melden bronnen aan persbureau Reuters. Het bedrijf zou daardoor moeite hebben gehad om genoeg langetermijninvesteerders aan zich te binden.

AB InBev had gehoopt dat de beursgang van Budweiser die van Uber eerder dit jaar zou overtreffen. Uber bracht toen 8,1 miljard dollar op. Nu is het de op twee na grootste afgeblazen beursgang ooit. Het bierconcern wilde de opbrengst inzetten om de schuldenberg van meer dan 100 miljard dollar af te bouwen.