AMSTERDAM - Sportblessures kosten per jaar 590 miljoen euro. Het leeuwendeel van de schade komt voor rekening van de tijd die een geblesseerde sporter niet kan werken: 420 miljoen euro. Medische kosten, zoals opname in het ziekenhuis en behandeling door arts en fysiotherapeut, bedragen 170 miljoen euro.

Dat becijferde Consument en Veiligheid op verzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Sportblessures leiden jaarlijks tot 1,7 miljoen verzuimde werkdagen, aldus Consument en Veiligheid. Fysiotherapeuten slokken het grootste deel van de medische kosten op: 55 miljoen. Zij krijgen jaarlijks 2,8 miljoen keer een sporter op de behandeltafel.

Specialisten kosten 33 miljoen en behandelingen bij de spoedeisende hulp van een ziekenhuis 32 miljoen. De kosten van huisartsen vallen mee (12 miljoen), maar deze krijgen wel 650.000 keer per jaar met een geblesseerde sporter te maken.

Consument en Veiligheid waarschuwt dat het aantal blessures zal toenemen nu de overheid breedtesport wil stimuleren. Daarom zal er meer geld moeten komen om blessures te voorkomen.

Ongevallen thuis (1380 miljoen euro) en verkeersongevallen (610 miljoen euro) leveren altijd nog meer schade op dan sportblessures.