De Amsterdamse huizenmarkt lijkt meer op de woningmarkten van steden als Parijs en Frankfurt dan op die van de rest van Nederland, schrijven onderzoekers van de Nederlandsche Bank (DNB) in het nieuwe boek Hot Property: The Housing Market in Major Cities.

Zo trekken, net zoals in andere grote steden, vooral hoogopgeleide jongeren en immigranten naar de stad en investeren ook relatief veel beleggers in de stedelijke huurmarkt.

Dit leidt tot een flink hogere vraag en snellere prijsstijgingen dan in de rest van het land. "Om dit op te lossen, moet er meer worden gebouwd, op een manier die past bij de behoeften van de toekomstige gebruikers", aldus de onderzoekers.

Ze schrijven verder dat met financieel beleid risico's kunnen worden tegengegaan. Door bijvoorbeeld de leencapaciteit te verlagen wordt de toename van hypotheekschuld beperkt.

Maar, merken zij op, een breder pakket maatregelen is nodig omdat de kwetsbaarheid van de woningmarkt van een grote stad ook vooral veroorzaakt wordt door vraag en aanbod.