De Europese Commissie heeft de groeiverwachting voor 2020 voor de Europese Unie verlaagd van 1,5 procent naar 1,4 procent. De Europese economie heeft vooral last van stagnerende economische groei in Duitsland en Italië.

Zo zal de Italiaanse economie dit jaar en in 2020 waarschijnlijk maar 0,1 procent en 0,5 procent groeien. Voor Duitsland wordt een groei voorspeld van 0,5 procent en 1,4 procent voor respectievelijk 2019 en 2020.

De economie van de Europese Unie als geheel groeit dit jaar naar verwachting met 1,2 procent.

Positieve uitschieters in Europa zijn Polen, Roemenië, Ierland en Malta waarvoor nog steeds groeicijfers van 3 tot 4 procent worden voorspeld voor dit en volgend jaar.

Zwakte van Europese maakindustrie

Volgens de Europese Commissie nemen de neerwaartse risico's toe. Valdis Dombrovskis, vicepresident van de Europese Commissie, zegt in een persbericht dat de veerkracht van de Europese economieënop de proef wordt gesteld door de aanhoudende zwakte in de maakindustrie als gevolg van handelsspanningen en onzekerheid over het beleid.

Verder blijft een Brits vertrek uit de EU zonder akkoord een bron van risico, aldus Dombrovskis. In Europa zelf zit vooral de maakindustrie in een malaise. Als dit langer duurt, kan dit overslaan naar andere sectoren, merkt de commissie op.