ROME - De Italiaanse minister van Economische Zaken en Financiën, Domenico Siniscalco, treedt af. Zijn ministerie heeft dit donderdag laten weten. Siniscalco houdt de eer aan zichzelf omdat de regering het niet voor elkaar heeft gekregen om Antonio Fazio, de president van de Italiaanse centrale bank, te laten opstappen. Ook zou hij zich kwaad hebben gemaakt over de grote meningsverschillen binnen de regering over zijn begrotingsvoorstellen voor volgend jaar.

Siniscalco had grote kritiek op de rol die centralebankpresident Fazio heeft gespeeld bij de strijd tussen ABN Amro en Banca Popolare Italiana (BPI) om de bank Antonveneta. Hij was een van de eersten die om het aftreden van Fazio vroeg omdat hij BPI zou hebben bevoordeeld. Fazio zou hebben samengespannen met topman Gianpiero Fiorani van BPI. Deze laatste is inmiddels opgestapt.

Bankpresident Fazio is voor het leven benoemd. Hij peinst er niet over om op te stappen. Volgens de krant La Repubblica noemde Siniscalco hem "een institutioneel monster", die zich verschuilt achter de onafhankelijke positie van de centrale bank.

De krant citeert Siniscalco verder: "Eerlijk, ik kon er niet meer tegen. Het probleem is niet Fazio, maar de regering die niet in staat is om het probleem op te lossen."

De minister was iets meer dan een jaar in functie. Hij is de derde minister die opstapt sinds de huidige regering-Berlusconi aan het bewind is.