De NS heeft plannen om boven de sporen van Utrecht Centraal, Den Haag Centraal en Amsterdam Sloterdijk woningen en kantoren te bouwen. Deze woensdag tekent het bedrijf samen met ProRail, het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Utrecht een overeenkomst om de mogelijkheden te laten onderzoeken.

Dit bevestigt een woordvoerder van de NS woensdag na berichtgeving door het AD. Hij vertelt dat NS al langer met het idee speelt om op grote schaal woningen te bouwen.

"Wij zien eigenlijk geruime tijd mogelijkheden om de ruimte boven sporen te gebruiken omdat je ziet dat er steeds meer ruimte nodig is in steden."

Volgens NS zorgt het plan ervoor dat allerlei bereikbaarheidsproblemen worden opgelost. Er hoeft bijvoorbeeld geen nieuwe tram- of metrolijn van het station naar een nieuwe wijk te worden gebouwd.

NS kijkt serieus naar de plannen

Op kleine schaal worden soms al woningen aan stations gebouwd, maar grotere projecten ontbreken nog.

Het geld dat met de bouw wordt verdiend, kan worden gestoken in verbetering van de stationsgebieden. Zo moet Amsterdam Sloterdijk worden opgeknapt, maar groeit het nieuwe Utrecht Centraal ook nog altijd.

Wanneer er concrete plannen komen, kan de woordvoerder niet vertellen, maar hij benadrukt dat de NS serieus naar de plannen kijkt.