De ruim zeshonderd klanten van beleggingsfirma Gold Investment Europe uit Naarden zijn in totaal zo'n 30 miljoen euro kwijt, schrijft De Telegraaf dinsdag op basis van de eerste onderzoeksresultaten. Begin april viel opsporingsdienst FIOD binnen bij het bedrijf op verdenking van fraude met goud.

Het strafrechtelijk onderzoek kijkt naar oplichting met goudhandel door middel van Forward Gold Sale (FGS) bij de firma uit Naarden. Bij FGS-fraude biedt het bedrijf goudcertificaten 'rechtstreeks uit de goudmijn' aan tegen korting. Hierbij gold een leveringstermijn van tien maanden. Vervolgens zou het geld gebruikt worden om goud te kopen uit een goudmijn in Tanzania.

Bij Gold Investment Europe bleef die laatste stap echter uit. Het goud werd niet geleverd aan Nederlandse en Belgische consumenten. Dit zou volgens de organisatie niet zijn gebeurd vanwege een overstroming in de goudmijn.

Het Openbaar Ministerie (OM) zegt echter dat er geen sprake is van wateroverlast in een goudmijn, schrijft De Telegraaf. Het OM zegt volgens het dagblad wel dat er sprake is van een criminele organisatie die uit is op oplichting en verduistering. Drie Nederlandse verdachten zitten sinds begin april vast.