Jeroen Dijsselbloem zal mogelijk Christine Lagarde opvolgen als voorzitter van het International Monetair Fonds (IMF). Dat schrijft persbureau Bloomberg maandag. De Britse centralebankpresident Mark Carney lijkt de favoriet te zijn voor de functie.

Naast Dijsselbloem en Carney, noemt Bloomberg ook Kristalina Georgieva. De Bulgaarse is momenteel CEO van de Wereldbank.

De plek aan het hoofd van het IMF komt vrij nu Lagarde is voorgedragen als nieuwe president van de Europese Centrale Bank (ECB). Traditioneel gaat de IMF-toppositie naar een Europeaan, terwijl de Wereldbank naar een Amerikaan gaat. Carney begon in 2013 bij de Britse centrale bank.

Maandag zeiden de Spaanse en Franse ministers van Financiën ook dat ze een Europeaan willen zien als vervanger van Lagarde. "Wat we in Frankrijk willen is een kandidaat namens de Europese Unie die Lagarde opvolgt", zei de Franse Bruno Le Maire. De Spaanse minister Nadia Calvino noemde dit een "prioriteit".

Naast een Europeaan, willen de ministers ook dat de nieuwe kandidaat snel wordt voorgedragen en dat de kandidaat "uniek" is. "We willen dat de kandidaat wordt gepresenteerd zonder nutteloze rivaliteiten".