Het handelsakkoord tussen de Europese Unie en de Zuid-Amerikaanse Mercosur-landen (Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay) is een kans om de Europese milieu- en sociale standaarden naar de Zuid-Amerikaanse economieën te exporteren. Dat zegt de Nederlandse handelsminister Sigrid Kaag maandag tegen Financial Times.

Het handelsakkoord werd 28 juni ondertekend na ruim twintig jaar onderhandelen. Met het akkoord krijgen producenten uit de Mercosur-landen toegang tot onder meer de Europese rund- en pluimveemarkten. Voor EU-landen wordt het juist goedkoper om industriële goederen en wijn uit de Mercosur-landen te halen.

Het akkoord heeft tot kritiek van onder meer Europese landbouw- en milieulobby's geleid. Boeren vrezen dat de stroom van Zuid-Amerikaanse landbouwproducten zal leiden tot oneerlijke concurrentie, omdat de Mercosur-landen lagere standaarden zouden gebruiken bij het produceren van de producten.

Volgens Kaag is dit niet het geval. "Je kan er zeker van zijn dat het gebruik van onze productiestandaarden het startpunt waren van de onderhandelingen", zegt de handelsminister tegen de zakenkrant.

Milieubewegingen willen ook dat Brussel de toegang tot de Zuid-Amerikaanse markt gebruikt om meer veranderingen teweeg te brengen bij de productiestandaarden. Het handelsakkoord helpt daarmee, zegt Kaag. Het akkoord opent volgens haar een deur naar verdere gesprekken over productiestandaarden.