Steeds meer koopwoningen worden door de eigenaren verhuurd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Zo werden in 2017 ongeveer 100.000 voormalige koopwoningen die geen eigendom waren van woningcorporaties, in gebruik genomen voor verhuur.

Andersom werden maar 73.000 voormalige huurwoningen verkocht, aldus het CBS in een onderzoek, gefinancierd door het ministerie van Binnenlandse Zaken.

In 2014 kwamen ruim 62.000 voormalige koopwoningen te huur, ongeveer net zoveel als het aantal huurwoningen dat te koop werd gezet.

De eigenaren die de huurwoningen verkopen zijn relatief ouder. Zo is de helft van de groep eigenaren van particuliere huurwoningen 45-plus. Vooral dertigers en veertigers werden de nieuwe eigenaren van de huurwoningen die te koop werden gezet.

In heel Nederland stond iets meer dan de helft van de voormalig koopwoningen die overgingen naar verhuur in dezelfde gemeente als de eigenaar. In de vier grote steden werden de voormalig koopwoningen juist verhuurd door eigenaren die niet in dezelfde gemeente wonen.