Steeds meer Rotterdamse Wajongers melden zich aan als schoonmaker, dankzij een gezamenlijk project van UWV Rijnmond en televisiepresentator John Williams.

Het project van UWV en Williams koppelt werkzoekenden aan vakantieparken die kampen met een tekort aan schoonmaakpersoneel.

Het project startte op 18 maart met dertien deelnemers, en inmiddels zijn er 31 deelnemers aan de slag als schoonmaker. Negen van hen kregen dit weekend een vast contract.

De deelnemers behoren tot de Wajong-doelgroep, mensen die arbeidsbeperkt zijn door een ziekte of beperking die vóór hun 18e verjaardag is geconstateerd. Deze groep heeft doorgaans een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

Met de bus naar Zeeuwse vakantiehuisjes

De deelnemende Wajongers worden opgehaald met een bus, en naar de vakantieparken in Zeeland gebracht, waar zij zonder diploma of werkervaring aan de slag kunnen. Zij kunnen bovendien trainingen volgen en certificaten behalen die voor doorgroeikansen zorgen.

Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) bezocht de deelnemers, en spreekt van een win-winsituatie. "Werk is voor Wajongers heel belangrijk, en bedrijven hebben baat bij een diverse groep medewerkers, ook gezien de krapte op de arbeidsmarkt."