De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de baas van de Turkse centrale bank, Murat Cetinkaya, ontslagen. Dat maakt de regering zaterdag bekend. Erdogan was al maanden kritisch op de werkzaamheden van Cetinkaya, die verantwoordelijk werd gehouden voor de torenhoge inflatie en de volatiliteit van de Turkse lira.

Cetinkaya, die de functie sinds april 2016 bekleedde, wordt vervangen door Murat Uysal. Uysal was hiervoor vicevoorzitter van de centrale bank.

Erdogan en de Turkse minister van Financiën, de schoonzoon van Erdogan, hebben in het afgelopen jaar meerdere malen uitgehaald naar de centrale bank. Zij beschuldigen de bank van falend beleid door de volatiele lira en de hoge inflatie van het land.

De Turkse lira is dit jaar 10 procent van zijn waarde ten opzichte van de dollar verloren. Ook kampt Turkije met een torenhoge inflatie van 15 procent. De bank heeft dit geprobeerd te bestrijden met een hoge rentestand. Dit tegen het zere been van Ankara, dat juist een lagere rente wil zien om de economie op gang te helpen.

In een verklaring laat de centrale bank zaterdag weten dat de bank onafhankelijk blijft en dat het nieuwe hoofd van de bank ook het doel van de centrale bank, prijsstabiliteit, zal blijven najagen.