Iets meer dan de helft van de Nederlanders is bereid om de woning gasvrij te maken, blijkt uit een enquête onder ruim duizend mensen in opdracht van vergelijkingssite EasySwitch. Vier op de tien Nederlanders vinden het gasvrij maken van de woning te duur.

Drie op de tien Nederlanders vinden dat de overheid de kosten op zich moeten nemen. Volgens EasySwitch is er ook een grote investering nodig om over te stappen naar een alternatieve warmtebron.

Zo kost een warmtepomp al gauw 18.000 euro. "Als de overheid een besluit neemt, maar de uitvoering neerlegt bij de huiseigenaren (zoals bij het gasloos maken van huizen), dan gaan veel mensen met de hakken in het zand", zegt Frederik van der Veen, directeur bij de energievergelijker.

"Door huiseigenaren te betrekken bij het proces, hen te informeren en hulp aan te bieden, maken we de transitie iets van ons samen. Met het klimaatakkoord hebben we een ambitieus doel gesteld, dus moeten we er ook alles aan doen om dit te realiseren."

10 procent wil kosten volledig betalen

Toch zegt 10 procent deze kosten volledig op zich te willen nemen. De overige 20 procent zegt dit deels te willen doen.

Het kabinet heeft de ambitie om tegen 2050 alle huizen volledig van het gas af te halen. Precieze plannen voor wijken worden nu nog uitgewerkt. Naast aan bijvoorbeeld warmtepompen, wordt gewerkt aan warmtenetten waarbij huishoudens en kantoren gebruikmaken van bijvoorbeeld restwarmte.