Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken heeft een wetsvoorstel ingediend om een einde te maken aan ongewenste telefoontjes van bedrijven. Het voorgestelde verbod gaat gelden voor alle Nederlanders, inclusief zzp'ers.

Alleen wanneer mensen expliciet toestemming geven om gebeld te worden, mogen telemarketeers contact opnemen, meldt het ministerie van Economische Zaken donderdag. Ook mogen ze niet meer anoniem bellen.

Vooral zzp'ers hebben vaak last van ongewenste telefoontjes van bedrijven die bijvoorbeeld claimen een energiecontract te verkopen. Deze ondernemingen halen de telefoongegevens van de zelfstandigen uit het register van de Kamer van Koophandel.

Ook telefoontjes aan bestaande klanten wil het kabinet beperken, maar vooralsnog wordt het aan bedrijven zelf overgelaten om dit te beperken. "Wanneer dit onvoldoende werkt, kan staatssecretaris Keijzer alsnog een wettelijke termijn instellen", aldus het ministerie.

Keijzer haalt een onderzoek onder elfhonderd Nederlanders aan, waarin een overgrote meerderheid aangaf telefoontjes van bijvoorbeeld uitgevers, loterijen en ook goede doelen niet op prijs te stellen.