Brussel is niet langer van plan een strafprocedure te starten tegen Italië, maakt de Europese Commissie woensdag bekend. De Commissie zette onlangs de deur weer open voor een strafprocedure tegen Italië, omdat het land de Europese begrotingsregels overtreedt.

De Italiaanse regering maakte maandag bekend de begroting voor 2019 opnieuw te hebben aangepast, waardoor het begrotingstekort van het land lager uitvalt. Brussel zegt dat de nieuwe maatregelen van de Italianen voldoende zijn om een strafprocedure te ontlopen.

Reden voor de potentiële strafprocedure was de hoge staatsschuld van het land in combinatie met het flinke begrotingstekort. Het land heeft een schuldenlast van ruim 130 procent van het bruto binnenlands product (bbp), volgens Europese regelgeving mag een land maar een staatsschuld van 60 procent van het bbp hebben. Met een flink begrotingstekort lukt het volgens de Europese beleidsmakers niet de schuldenberg terug te dringen.

Het Italiaanse begrotingstekort zou in 2019 uitkomen op 2,5 procent, maar dit werd door de maandag genomen maatregelen bijgesteld naar 2,04 procent. Door de acties van de Italiaanse regering valt het tekort 7,6 miljard euro lager uit.

De aanpassingen aan de begroting waren mogelijk, omdat twee speerpunten van de rechts-populistische coalitie van Italië minder populair zijn dan verwacht. Het gaat om maatregelen waarmee Italianen eerder met pensioen kunnen en waarmee een basisinkomen wordt ingevoerd voor armere Italianen.

In december ging de EU al akkoord met hetzelfde begrotingstekort

Met het groene licht van de Commissie komt een eind aan maanden van toenemende spanningen tussen Rome en Brussel over de financiële huishouding van Italië.

"Ik ben blij met de acties van de Italiaanse regering die ervoor zorgen dat de Italiaanse begroting er dit jaar beter voor staat", schrijft Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Financiële en Economische Zaken) in de verklaring van de Commissie.

Het nieuwe begrotingstekort van 2,04 procent is gelijk aan het tekort dat Italië in december afsprak met de Europese Unie. Ook toen moest Italië de begroting aanpassen om een strafprocedure te ontlopen. Maar enkele maanden later bleek al dat Italië met de huidige plannen deze afspraak ging schenden. Hogere uitgaven en lagere inkomsten door een stagnerende economie zouden leiden tot een begrotingstekort van 2,4 procent voor dit jaar.