De Italiaanse regering heeft de begroting voor 2019 opnieuw aangepast in een poging om disciplinaire maatregelen vanuit de Europese Unie te vermijden. Volgens de regering voldoen de overheidsfinanciën nu volledig aan de Europese regels.

Premier Giuseppe Conte meldt maandag dat het begrotingstekort dit jaar lager uitvalt door hoger dan verwachte inkomsten en lagere uitgaven.

Precieze percentages werden niet gegeven, maar het tekort zou 7,6 miljard euro lager uitvallen, aldus Conte. Zo is de regering naar eigen zeggen minder geld kwijt aan twee speerpunten van de coalitie.

Het gaat om maatregelen waarmee Italianen eerder met pensioen kunnen en waarmee een basisinkomen wordt ingevoerd voor armere Italianen. De maatregelen blijken minder populair dan eerder verwacht.

Hogere uitgaven, lagere inkomsten

Deze meevallers zouden moeten leiden tot een tekort van 2,04 procent van het bruto binnenlands product, meldt een bron aan Reuters.

Dit is het percentage dat de regering in december afsprak met de Europese Unie. Maar enkele maanden later bleek al dat Italië met de huidige plannen deze afspraak ging schenden. Hogere uitgaven en lagere inkomsten door een stagnerende economie zouden leiden tot een begrotingstekort van 2,4 procent voor dit jaar.

De Europese Unie wil dat Italië werk maakt van het verlagen van de schuldenlast van ruim 130 procent van de economie. Met een begrotingstekort boven 2 procent lukt dit niet, denken de Europese beleidsmakers.

Als Italië niet aan de Europese regels voldoet, dreigt op de lange termijn een flinke boete voor het Zuid-Europese land.