De politie en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) zijn maandag bij vier autobedrijven binnengevallen in onderzoek naar btw-fraude, het faciliteren van witwassen en valsheid in geschrifte bij de export van auto's. De FIOD meldt dat de overheid zo'n 21 miljoen euro aan btw-inkomsten zou zijn misgelopen.

Zo'n 175 medewerkers van de FIOD en de politie hebben negen bedrijfspanden en zes woningen doorzocht. Ze hebben beslag gelegd op vijfhonderd auto's, 350.000 euro en 25 bankrekeningen.

De FIOD vermoedt dat de vier autobedrijven tweedehands leaseauto's hebben verkocht aan buitenlandse autohandelaren tegen hoge prijzen. Zo werd vanaf 2017 tot en met het eerste kwartaal van dit jaar voor 120 miljoen euro aan auto's geëxporteerd.

In werkelijkheid zouden de auto's alleen op papier zijn geëxporteerd naar fictieve autobedrijven in Italië, Hongarije, Roemenië, Bulgarije en Portugal. Volgens de FIOD worden deze bedrijven ook wel 'ploffers' of 'missing traders' genoemd.

Nultarief btw

Vervolgens werden de auto's wel geleverd aan autohandelaren in Duitsland die de wagens verkochten in Berlijn.

De wagens werden geleverd tegen het nultarief van de btw, maar bij leveringen aan deze fictieve bedrijven is er geen recht op dit nultarief. Een bedrijf dat dit toch opgeeft, is strafbaar, meldt de FIOD.