OOSTERBEEK - Gemiddeld liegt één op de vier sollicitanten in zijn of haar curriculum vitae. Het Oosterbeekse Alpha Personalia is het eerste bedrijf in Nederland dat de betrouwbaarheid van sollicitanten controleert. In de eerste twee weken van het onderzoeksbureau kwamen al de nodige onwaarheden aan het licht, aldus eigenaresse Diana Willemsen woensdag.

Het is eigenlijk verbazingwekkend dat ondernemers anno 2005 iemand in dienst nemen zonder een uitgebreide controle van de opgegeven referenties. "Een enkel telefoontje naar een oud-werkgever is vaak voldoende", zegt Willemsen, die daarom onlangs een eigen onderneming begon om dat gat in de markt te vullen.

Als eerste bedrijf in Nederland houdt Alpha Personalia in opdracht van het bedrijfsleven referenties en cv's van sollicitanten tegen het licht. Het bedrijf gaat langs bij maximaal drie oud-werkgevers van de sollicitant voor informatie. "We spreken daar met leidinggevenden en met collega's van de kandidaat", aldus Willemsen.

Gefingeerde diploma's

Het slechte economische tij zorgt ervoor dat sollicitanten steeds vaker onwaarheden in hun cv zetten of dat deze onvolledig zijn. Onjuistheden over ontslagredenen en over gefingeerde behaalde diploma's zijn veel voorkomende vergrijpen.

Alpha Personalia controleert tevens of iemand zijn of haar diploma's ook echt heeft behaald. De sollicitanten moeten wel toestemming geven voor het onderzoek. In verband met de Wet Bescherming Persoonsgegeven zijn vragen over het privé-leven van een sollicitant uit den boze. Willemsen: "We beperken ons tot het zakelijke gedeelte. Wij zijn absoluut geen detectives."

Na afloop van het onderzoek volgt een verslag aan de opdrachtgever. Alpha Personalia is verder niet betrokken bij de sollicitatieprocedure. "Wij zijn neutraal", benadrukt Willemsen die veel medewerking krijgt, maar ook regelmatig op oud-werkgevers stuit die niet willen praten.

Het bedrijf is net twee weken oud en de belangstelling is enorm. "Terecht", meent Willemsen. "Voor één opdrachtgever controleerden we drie sollicitanten. Ze bleken alledrie van alles te hebben verzonnen."