In de strijd tegen witwassen wordt het verboden dat handelaren meer dan 3.000 euro contant aannemen. Ook het biljet van 500 euro moet verdwijnen en banken moeten "ongebruikelijke" klanten weren.

Het zijn voorstellen uit een pakket maatregelen van minister Wopke Hoekstra (Financiën) en minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid), dat maandag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Volgens de bewindslieden zijn deze extra stappen nodig om het criminelen lastiger te maken.

"Witwassen is een heel groot probleem dat gezamenlijk moet worden aangepakt", aldus Hoekstra.

'Criminelen moeten geen voet aan de grond meer krijgen'

Kabinet en allerlei instanties slaan daarom nu de handen ineen "om ervoor te zorgen dat criminelen geen voet aan de grond kunnen krijgen in ons financieel stelsel".

In Nederland wordt jaarlijks naar schatting 16 miljard euro witgewassen. Het gaat vooral om opbrengsten uit drugscriminaliteit en fraude, die naar schatting voor meer dan de helft uit het buitenland komen.

Daarom is ook centraal toezicht vanuit Europa nodig, vindt het kabinet.

Kabinet vindt dat banken tekort zijn geschoten bij aanpak

Het kabinet benadrukt dat banken de afgelopen jaren een aantal keer ernstig zijn tekortgeschoten bij de aanpak van witwassen. Maar inmiddels doen ze grote investeringen om witwassen beter tegen te gaan.

Met de nieuwe aanpak kunnen banken hun poortwachtersfunctie nog beter vervullen, is de verwachting van de ministers.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) wordt met het maandag gepubliceerde plan een belangrijke stap gezet om Nederland onaantrekkelijker te maken voor criminelen die geld willen witwassen.

"Doordat poortwachters en overheid de handen ineenslaan geven we een krachtig signaal dat criminelen hier niet moeten zijn met hun zwarte geld", aldus voorzitter Chris Buijink van de NVB.