Centrale banken hebben geen ammunitie meer om bij eventuele economische tegenwind hun economieën te stimuleren, zegt Angel Gurria, secretaris-generaal van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

De renteniveaus van de centrale banken zitten op 0 procent of daartegenaan, vertelt Gurria tijdens de G20-top in Osaka, meldt CNBC. "En we weten dat renteniveaus langer laag blijven."

Hij benadrukt dat centrale banken hun beleid wel moesten aanpassen in het afgelopen decennium. Zij hebben er ook voor gezorgd dat de financiële crisis en de problemen die daarop volgden niet erger werden.

Maar nu is het de beurt aan landelijke overheden, zegt Gurria. "Sommige landen doen natuurlijk iets aan hun schuld, maar sommige landen hebben de capaciteit om op een gecontroleerde manier meer uit te geven. Gecoördineerd fiscaal beleid is de volgende stap."

In Europees verband wordt vaak gewezen op de overschotten die Duitsland en Nederland op de begroting hebben. Sinds de financiële crisis hebben deze landen de teugels aangehaald en de staatsschuld flink weten te verlagen