Italië denkt dat de nieuwe begrotingsmaatregelen van het land voldoende zijn om een strafprocedure van de Europese Commissie te ontlopen. Dat zei de Italiaanse minister van Financiën Giovanni Tria zaterdag tegen journalisten bij de G20-top in het Japanse Osaka.

"We zijn maatregelen aan het nemen om de begroting aan te passen. Deze maatregelen zullen maandag worden aangenomen en naar de Commissie worden gestuurd", citeerde persbureau Bloomberg de Italiaan. "Ik ben optimistisch dat de toezeggingen die we hebben gedaan voor dit jaar en volgend jaar corresponderen met Europese begrotingsregels", aldus Tria volgens het persbureau.

Naar verwachting zullen de Italianen maandag maatregelen nemen waardoor het begrotingstekort voor dit jaar afneemt naar 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp), een daling van 0,4 procentpunt.

Een begrotingstekort van 2 procent voldoet aan de eisen van de Europese begrotingsregels, maar het probleem van Italië is de staatsschuld. Met een schuldenberg van ruim 130 procent van het bbp ligt die ver boven de Europese regels en volgens de Europese Unie doet Italië er te weinig aan om de torenhoge staatsschuld terug te dringen. Hierdoor zei de Europese Commissie onlangs dat een strafprocedure tegen Italië gerechtvaardigd was.

Het is dus nog maar de vraag of een afname van 0,4 procentpunt voldoende is om een strafprocedure van de EU te ontlopen. Vrijdag zei premier Mark Rutte tegen Bloomberg TV dat hij niets had gezien dat ertoe zou kunnen leiden dat Italië een straf ontloopt.