De Verenigde Staten en China gaan hun onderhandelingen over een handelsakkoord hervatten, bevestigt de Amerikaanse president Donald Trump zaterdag bij de G20-top in het Japanse Osaka. Ook zullen de Amerikanen voorlopig geen nieuwe importtarieven gaan invoeren op Chinese producten.

"We hebben een goed gesprek gehad met de Chinese president Xi Jinping. Een heel goed gesprek zelfs", zei de Amerikaanse president Trump bij een persmoment in Osaka. "Ik heb beloofd geen nieuwe tarieven toe te voegen, althans voorlopig", vertelde de Amerikaanse president.

Trump dreigde een maand geleden importtarieven van 25 procent te heffen op 325 miljard dollar (285 miljard euro) aan Chinese goederen. Met de nieuwe importheffingen zou bijna de gehele Chinese export naar Amerika aan handelstarieven onderhevig zijn. Deze tarieven zijn volgens het persbureau nu van tafel.

Ook worden de onderhandelingen over een handelsakkoord volgens Trump weer hervat. "We zijn terug op het goede spoor" zei de Amerikaanse president. Ook Xi verwelkomde de nieuwe gesprekken tussen de twee grootmachten. "Samenwerking en dialoog zijn altijd beter dan frictie en confrontatie", aldus Xi.

Het handelsconflict, dat vorige zomer ontstond, is in mei geëscaleerd. De twee partijen leken in die tijd een handelsakkoord te naderen, maar die onderhandelingen ontspoorden nadat Trump China had beschuldigd van het schenden van de afspraken uit het handelsakkoord.

'Huawei-onderdelen zonder veiligheidsproblemen' mogen weer verkocht worden in VS

Naast het handelsconflict bespraken wereldleiders Xi en Trump ook de situatie rondom het Chinese techbedrijf Huawei. Washington verdenkt het bedrijf van betrokkenheid bij spionage. Het bedrijf werd op een zwarte lijst geplaatst, waardoor Amerikaanse bedrijven geen Huawei-onderdelen weer mogen leveren.

Na de ontmoeting zei Trump de ingevoerde strafmaatregel te heroverwegen en dat bedrijven weer bepaalde Huawei-onderdelen mogen verkopen. Volgens Trump gaat het om onderdelen "waar geen groot veiligheidsprobleem" mee is. Aankomende week zal er een definitief besluiten worden genomen over Huaweis plek op de zwarte lijst.

Hoe China en Huawei de wereld zouden bespioneren
164
Hoe China en Huawei de wereld zouden bespioneren