IJMUIDEN - De Hiswa te Water editie 2002 is succesvol verlopen. De watersportbeurs in IJmuiden trok van dinsdag tot en met zondag 37.245 bezoekers. Dat is een record in haar 19-jarige bestaan. De verwachtingen van de organisatie zijn overtroffen, zo zei woordvoerster L. Bruinsma zondagavond.

De watersportindustrie ziet de internationale beurs als graadmeter voor de toekomst. Vorig jaar trok zij 30.316 bezoekers, maar de branche ondervond meteen daarna de nadelige gevolgen van de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten. Volgens de Hiswa zijn de signalen nu weer positief: de exposanten signaleerden een toenemend consumentenvertrouwen. Het publiek bleek koopkrachtig, waardoor de verkopers goede zaken deden.

De voorlopige resultaten van de bezoekersenquête sluiten aan bij de mening van de deelnemers. Tachtig procent van de bezoekers heeft een boot en 60 procent heeft plannen voor een aankoop op korte termijn. Ruim 30 procent daarvan is geïnteresseerd in de koop een zeiljacht en ruim 42 procent in de aanschaf van een motorboot. Sloepen blijven met een aankoopintentie van 10 procent van het publiek volop in de belangstelling.

De internationale watersportbeurs werd voor de zevende achtereenvolgende keer gehouden in Seaport Marina IJmuiden. Bezoekers kunnen met hun eigen boot naar de jachthaven varen om de beurs te bezoeken.