WASHINGTON - De rente in de Verenigde Staten wordt opnieuw met een kwart procentpunt verhoogd. Het belangrijkste rentetarief, de zogeheten federal funds rate, komt daarmee op 3,75 procent. Dat heeft de Federal Reserve Board (Fed), het stelsel van Amerikaanse centrale banken, dinsdag bekendgemaakt na de eerste vergadering van de Fed sinds de orkaan Katrina over het zuiden van de VS trok.

Het besluit om de rente te verhogen, is een teken dat de Fed niet verwacht dat de economische groei in de VS in de nasleep van Katrina ernstig vertraagt. Analisten hadden de renteverhoging verwacht.

Het is sinds juni 2004 voor de elfde achteenvolgende keer dat de Fed de rente verhoogt. In juni 2004 stond de federal funds rates nog op 1 procent. Dat was het laagste tarief sinds 1958. Het besluit van het beleidsbepalende Federal Open Market Committee werd niet unaniem genomen. Negen leden stemden voor een verhoging van de rente. Een lid wilde het huidige renteniveau handhaven op 3,5 procent.

De Fed hield vast aan de verwachting dat de rente in de toekomst met gepaste mate zal worden verhoogd. De miljardenschade door de orkaan Katrina kan op korte termijn negatieve gevolgen hebben, maar zal de economische groei op langere termijn niet vertragen, aldus de Fed.

Wel verwacht de Fed een verdere inflatiedruk door de stijgende olieprijzen. De prognoses voor de inflatie op de lange termijn blijven echter goed beheersbaar. De risico's van de prijsstijging blijven min of meer gelijk, aldus de Fed.

De volgende bijeenkomsten van het beleidsbepalende comité van de Federal Reserve zijn in november en december. Analisten verwachten dat dan weer de rente zal worden verhoogd tot een uiteindelijk peil tussen de 4 en 4,5 procent.