AMSTERDAM - De plannen van theaterproducent Joop van den Ende voor de bouw van een musicaltheater bij de Rai in Amsterdam beginnen nu toch vastere vormen aan te nemen, hoewel omwonenden en het stadsdeel Zuideramstel nog de nodige bezwaren hebben.

Van den Ende wil een theater dat plaats biedt aan ongeveer 1700 bezoekers. Al diverse malen liet hij zijn oog vallen op locaties in de hoofdstad, variërend van het Heinekenplein in De Pijp, tot de IJ-oevers en Amsterdam Zuidoost. Steeds ketsten de plannen af. Over de locatie bij de Rai lijken zowel de gemeente als Van den Ende Theaterproducties enthousiast.

Vooralsnog zijn het stadsdeel Zuideramstel en veel omwonenden tegen. Ze vrezen verkeersoverlast. Volgens een woordvoerder van de gemeente Amsterdam denken de plannenmakers aan het koppelen van een plek in de garage aan het musicalkaartje, zodat de angst voor zoekende parkeerders kan worden weggenomen.

De bouw van een musicaltheater maakt deel uit van een project waarin onder meer vijfhonderd woningen, een school en kantoren worden gebouwd. Naast de Rai en het nieuwe theater, krijgt de zogeheten Zuidas er bovendien een Kunsthal bij.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Amsterdam zou die ruimte in eerste instantie door het Rijksmuseum kunnen worden gebruikt, als dat museum volgend jaar dicht gaat voor een ingrijpende verbouwing. Maar over de definitieve invulling beslist uiteindelijk projectontwikkelaar ING-Groep.