OPEC zet reservecapaciteit olie in

WENEN - De OPEC, de Organisatie van Olie-Exporterende Landen, wil zijn reservecapaciteit van twee miljoen vaten (van 159 liter) per dag inzetten om te voorzien in de behoefte aan olie. Als de vraag verder stijgt, zet het kartel de extra vaten in.

Het gaat dan om de laatste drie maanden van dit jaar, zo heeft de organisatie dinsdag bekendgemaakt.

De OPEC, waarin elf landen samenwerken, was de afgelopen twee dagen bijeen in Wenen. De prijs van ruwe olie ging de laatste dagen opnieuw omhoog, omdat de olieproductie in de Golf van Mexico na de orkaan Katrina opnieuw wordt bedreigd door een storm.

Maximum

De huidige productie van de OPEC ligt officieel op ongeveer 28 miljoen vaten per dag. Volgens deskundigen is Saudi-Arabië het enige OPEC-land dat nog meer kan produceren. De andere landen zitten aan hun maximum.

Raffinaderij

De inzet van de extra olieproductie zal waarschijnlijk weinig doen aan het huidige hoge peil van de olieprijs. "Het grootste probleem is het gebrek aan raffinagecapaciteit, niet een gebrek aan ruwe olie. Consumenten verbruiken geen aardolie, maar benzine en diesel. Als er geen raffinaderijen zijn om dit te produceren, heb je een probleem", aldus een analist in Londen.

Dit werd onderschreven door de voorzitter van de Amerikaanse oliemaatschappij Chevron, David O'Reilly. "Het gaat erom dat we de raffinagecapaciteit verhogen, vooral in de Golf van Mexico. Ik ben minder bezorgd over de hoeveelheid beschikbare ruwe olie. Er is voldoende aanbod op de markt."

Orkaan Katrina

De raffinagecapaciteit in het zuiden van de Verenigde Staten werd zwaar getroffen toen de orkaan Katrina over het gebied trok. Hierdoor werd zeker 4 tot 5 procent van de totale raffinagecapaciteit van de VS uit productie genomen. Dat komt overeen met een dagelijkse productie van 700.000 tot 1 miljoen vaten. De olieprijs steeg na Katrina tot een recordhoogte van 70,85 dollar per vat. Inmiddels schommelt de olieprijs rond de 65 dollar.

Tip de redactie